Tel: 01 309 11 37 hsrs@zg.t-com.hr

Menu

Gacka

Izvor i tok rijeke

Kraškim Gackim poljem u Lici, površine oko 80 km² i nadmorske visine od 440 do 480 m, protječe ponornica Gacka. Izvire na sjeveroistočnom rubu Gackog polja pod vrhom Venac, a sam izvor Tonković vrelo je na visini od 460 m. Gacka protječe i vijuga poljem. Nekada se račvala u dva odvojka. Slabiji, desni, ponirao je kod Kompolja, a jači, lijevi, u Švičkom jezeru u “Perinoj jami” ili “Perinki”. Kod Žirovnice, ispod Velebita, ulazi u more jakim vruljama.
Danas se sve vode Gacke skupljaju u akumulacijskom jezeru kod Gusić polja i odvode za hidrocentralu nedaleko Senja. Desna pritoka Gacke je Sinačka Pučina sa Majerovim vrelom. Izvire kod sela Sinac, bogata je vodom, dugačka je oko 2 km, široka oko 5 m te duboka oko 2 m. Lijevo su potoci Knjapovac, Malinište i Kostelka. Kostelka izvire kod Ličkog Lešća – dugačka je oko 3 km, široka oko 5 m. Plića je od Sinačke Pučine pa joj je voda znatno toplija.
Gacka teče ravnicom i u smjeru sjeverozapada, a dubina joj iznosi od 1 do 8 metara. Do sela Vivoze voda se smiruju i tu utječe u kanal za skupljanje voda za HE Senj. U izvornom dijelu je kameno dno obraslo vodenim biljem. Nizvodno se pojavljuje muljevito dno obraslo gustim vodenim biljem, a tok se sve više smiruje. Od Tonković vrela do ušća Sinačke Pučine širina rijeke je oko 12 m, od Sinačke Pučine do Kostelke oko 15 m, te dalje nizvodno, do brane u Vivozi, i do 30 m. Prosječna temperatura vode je 9,52°C, najhladnija je u siječnju 7,9°C, a najtoplija u lipnju 10,8°C. Bogata je kisikom – od 9,1 do 13,5 mg/l, što je optimalna količina za razvoj pastrve. Flora je cijele godine neobično bujna. U Gackoj ima oko 25 vrsta raznih algi, oko 16 vrsta organizama iz roda Diptera, iz skupina Chirinomide i Ephemeroptere, te oko 17 životinjskih skupina. U ovim podacima krije se “tajna Gacke”: u njoj pastrve rastu i do pet puta brže negoli u drugim rijekama našeg krša. U Gackoj potočna pastrva u četvrtoj godini života dosiže dužinu i do 35 cm.
Rijeka Gacka je najpoznatija naša sportsko-ribolovna rijeka u svijetu. Svjetski poznati sportsko-ribolovni autor Joe Brooks u svojoj knjizi “Trout fishing” pokazuje izuzetne trofejne komade pastrve ulovljene u Novom Zelandu, SAD, Argentini, Britanskoj Kolumbiji i “from Gacka River”.

Ribe

Potočne i kalifornijske pastrve, lipljan, linjak, bodorka i štuka.

Ribolovni tereni i ribolov

Uz Gacku su obale pristupačne i blage jer teče ravnicom, a vodeni tok je relativno miran i vrlo pogodan za ribolov umjetnim mušicama. U Gackoj su uhvaćeni i trofejni komadi pastrve teški više od 6 kg. Štuku, glavnog neprijatelja salmonida, nastoji se izloviti iz rijeke. U rijeci živi i potočni plemeniti rak.
Usprkos svemu, ribolov na Gackoj nije ni lagan ni jednostavan jer rijeka obiluje prirodnom hranom te pastrva nema baš velikih potreba za našom umjetnom mušicom. Zbog toga je Gacka pravi izazov za ribolovce koji moraju pokazati kako stručnost tako i spretnost i znanje. Upravo je to razlog što strastveni sportski ribolovci iz raznih europskih zemalja dolaze na Gacku. Ponekad riba uopće ne reagira na mamce. Osim upornosti ribolov na Gackoj zahtijeva i dobro poznavanje ribljih navika te prilično veliko ribolovno tehničko znanje i rukovanje priborom.