Izvor i tok rijeke

Legenda kaže da su rimski legionari stigli do Une i začuđeno stali pred predivnom bistrom planinskom vodom i njenim slapovima i brzacima. Nazvali su je Una – što znači jedina i jedinstvena. Pa čak i danas Una u svom gornjem i srednjem toku oduševit će svakog ribolovca i ljubitelja prirode. Na samom gornjem dijelu ta je ljepota ostala još nedirnuta, kakva je bila prije tisuću godina. Većim dijelom svoga toka Una je granica između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Una izvire kod sela Donje Suvaje, u poluspilji, u stijenama na visini od 448 m. Utječe u Savu u selu Uštica nedaleko Jasenovca. Uz izvor prima potoke Labinovac i Studeni potok te Srebrenicu, koji silaze s obronka planine Čemernice. Ušče joj je 358 m niže od izvora. Dugačka je 214 km, a prosječni pad joj je 1,67%. U svom toku različite je širine. U gornjem dijelu od 10 do 30 m, a nizvodno od Bihaća 70 do 130 m. U gornjem i srednjem dijelu dubine dostižu 3 do 4 m, a u virovima u donjem dijelu i do 14 m. Po količini i snazi vode druga je rijeka, iza Drine, u Bosni i Hercegovini. Gornji ili izraziti salmonidni dio je od izvora do Ripča (desetak kilometara prije Bihaća), srednji od Ripča do Bosanskog Novog, a donji tok dalje nizvodno do ušča.

Ribe

Potočna i kalifornijska pastrva, lipljan.
Srednji tok: mladica, štuka, klen, podust, plotica, mrena.
Donji tok: sve ostale nizinske riblje vrste uključivši i soma.

Ribolovni tereni i ribolov

U gornjem i srednjem toku ima salmonida, u srednjem nešto ciprinida i mladice, a u donjem samo ciprinida. Mladica se spušta zimi sve do ušča u Savu. Prema temperaturi vode, količini kisika u njoj, padu i brzini toka u svom gornjem području, Una je tipična pastrvska rijeka. Od Martin Broda i kod ušča Unca ima prilično mnogo lipljana koji nizovdno dolaze sve do Ripča gdje se pojavljuje i klen. Od Martin Broda do Ripča pravo je lipljansko područje – prilično je pristupačno te pogodno za ribolov umjetnom mušicom. Unska pastrva ne postiže naročitu veličinu. Njena se težina kreće oko 1,5 kg, a veći su primjerci rijetki. Lipljani se mogu uhvatiti i do kilogram težine. Kod Martin Broda Una stvara predivne slapove, spušta se u kotlinu gdje prima pritoku Unac koja tu izlazi iz svog kanjonskog dijela. Dalje nizvodno korito rijeke se proširuje stvarajući brzace i slapove, a s obje strane uzdižu se šumovite strmine.

Cijeli tok Une prolazi kanjonima u planinskom dijelu i širim kotlinama koje se nižu nizvodno. Izlazeći iz kanjona, voda dubi kanale i kanaliće u sedri i poroznom dnu riječnog korita te stvara slapove i brzace posebne ljepote. Od Martin Broda do Kulen Vakufa rijeka je najprivlačnija za sportske ribolovce koji love umjetnom mušicom. Područje mladice – posebno cijenjene trofejne ribe – počinje kod donje polovice srednjeg toka, od Kostelskog slapa ispod Bihaća do Bosanske Krupe. To je njeno glavno područje. Spomenuto je da se zimi spušta i do samog ušča Une. Najbolji tereni se nalaze oko područja Cazin-Srbljani-Ostrožac-Grmuša-Bosanska Krupa.
Štuka se pojavljuje i iznad područja mladice, u području Bihaća. Krupne štuke ima ispod ušča Klokota kod sela Kralje, te ispod slapova u dubokim tišacima na području zvanom Pokoj. Tu ima i grgeča. Štuke, nadalje, ima sve do ušča Une u Savu. Na tom nižem cipridnom području ima dosta klena, podusta, plotice i mrene. Som se javlja desetak kilometara ispod Bosanske Krupe, a najbolje poznato lovište je područje oko ušča Sane u Unu (kod Bosanskog Novog).