Prezentacijski filmovi

Završnica Kupa Hrvatske u lovu ribe udicom na plovak za seniorke i seniore, juniorke i juniore

Link filma: https://youtu.be/nu-AyqAV2T8

Završnica Kupa Hrvatske u lovu ribe udicom na plovak je najstarije i najmasovnije klupsko natjecanje u Hrvatskoj.
65. put održano je u organizaciji Hrvatskog športsko ribolovnog saveza.

Domaćin je bila Zajednica ŠRU Baranje, a dvodnevna natjecanja održana su na Staroj Dravi u Bilju, stazi uređenoj za nam dugo održano svjetsko prvenstvo.

Na završnici Kupa nastupilo je 60 natjecateljskih ekipa odnosno 180 sudionika podijeljenih u četiri kategorije, koji su to pravo stekli poslije izlučnih natjecanja održanih na županijskom i zonskom nivou.

Kroz povijest Kupa i pravila natjecanja prezentacijski nas vodi predsjednik HŠRS-a Vladimir Sever.

Prvenstvo Hrvatske – Lov ribe udicom na plovak za kategorije U-15, U-20 i U-25

Link filma: https://youtu.be/wrV-xrX7Gdg

Natjecateljsko pravilo za kategoriju U-15, za najmlađe sportske ribolovce je 2 sata pripreme i 3 sata ribolova.

Za kategorije starijih natjecatelja U-20 i U-25 razvilo je da imaju 2 sata pripreme pred početak ribolova koji traje 4 sata.

HŠRS može propisati tehniku kojom se lovi na natjecanju a ako tako nije onda se svaka natjecateljica i natjecatelj prilagođavaju vodi i ribi svojim umijećem, znanjem, tehnikom. Taktikom i odabirom prihrane i mamaca.

Svaki gram ulovljene ribe boduje se kao 1 bod. Ukupni broj bodova, načelom „što više to bolje“, izdvaja najbolje natjecatelje.

Tijekom natjecanja ulov spremljen u mrežama čuvaricama se važe a potom pušta nazad u vodu u kojoj je i ulovljen.

Vaganje, odnosno osvojeni bodovi, odlučuju o 6 najboljih natjecateljica i natjecatelja iz svake kategorije i oni čine reprezentaciju Hrvatske koja nastupa na predstojećem svjetskom prvenstvu.

Organizacija odlaska ne svjetsko prvenstvo organizira HŠRS koji daje i najveći dio financija da bi se omogućio nastup svih kategorija natjecatelja. Svaki natjecatelj, ovisno o uspjesima i snalažljivosti uz sebe može imati i sponzore koji će dodatno pomoći uz uvijek prisutne roditelje.

Kroz pravila, povijest i budućnost Prvenstva Hrvatske prezentacijski nas vodi predsjednik HŠRS-a Vladimir Sever.

LIGA MASTERI i VETERANI
Lov ribe udicom na plovak

Kroz sustav natjecanja u lovu ribe udicom na plovak Hrvatski športsko ribolovni savez organizira i nacionalna prvenstva u kategorijama Master, s natjecateljima starosne dobi od 55 do 64 godine i Veterani, s natjecateljima starosne dobi od 65 do 75 godina.Najiskusniji, prekaljeni natjecatelji, Masteri i Veterani, natjeću se pojedinačno kroz 8 kola Lige.
Svako se kolo Lige sastoji od 2 sata pripreme I 4 sata natjecanja.
Po završetku kola ulovljena riba iz mreža čuvarica se važe, pušta natrag u vodu, a sudac proglašava najbolje plasirane natjecatelje.

Najuspješniji, najbolje plasirani igrači po završetku sustava od 8 kola plasirali su se u reprezentaciju Hrvatske koja svake godine nastupa na svjetskom prvenstvu.

U borbi za naslov prvaka Hrvatske i za plasman u reprezentaciju veterani štapove moraju ukrstiti na različitim ribolovnim vodama, u različitim ribolovnim uvjetima natjecateljskih staza u Hrvatskoj, te se jako dobro snaći uz korištenje najrazličitijih ribolovnih tehnika u lovu ribe udicom na plovak, kao i u odabiru prihrane i mamaca za ciljanu lovnu vrstu ribe što ovo natjecanje čini vrlo uzbudljivim, napetim i neizvjesnim do samog kraja.

Hrvatska liga pastrvskog grgeča
Natjecanje iz čamaca na najatraktivnijeg grabežljivaca svijeta
Ovaj je film sniman 2023. godine u Posavini na jednom od natjecateljskih kola Lige. Predstavljen je uz Hrvatsku liga pastrvskog grgeča i način natjecanja iz čamca, selekcija timova za reprezentaciju Hrvatske, nastupi i uspjesi na svjetskim prvenstvima, te značaj pastrvskog grgeča za hrvatske ribolovne vode.Hrvatska liga pastrvskog grgeča se održava od 2009. godine s početkom varaličarenja s obale da bi se veliki iskorak dogodio 2014. godine prelaskom na sustav natjecanja iz čamaca, načinom kojim se odvija na svim svjetskim prvenstvima.

S poviješću, ustrojem Lige, specijaliziranim čamcima, raznovrsnosti ogromnog asortimana pribora i varalica za najrazličitije tehnike ribolova koje se koriste u ribolovu i na natjecanjima u lovu pastrvskog grgeča, s životnim navikama, atraktivnosti ribolova, veličini svjetske industrije i novcu koja prati ovaj vid sportskog ribolova, neinvazivnost i velikoj vrijednosti pastrvskog grgeča u razvoju sportsko ribolovnog i kontinentalnog turizma upoznaje nas Povjerenik Hrvatske lige pastrvskog grgeča Daniel Dalien Vignjević.

Kroz sustav natjecanja HŠRS-a, svjetske federacije i Lige, zahtjevnosti i elitnosti natjecanja u Ligi i svijetu, kroz više od stoljetnu povijest unosa pastrvskog grgeča u Europu i Hrvatsku, načinima rasprostiranja našim vodama kroz protekla vremena i udomaćenosti ove vrste u njima, prezentacijski nas vodi predsjednik HŠRS-a Vladimir Sever.

1.LIGA SENIORKE – Lov ribe udicom na plovak – Jezero Barutana Ivanec

Link filma https://youtu.be/M6meE8dVtHw

Liga seniorki odvija se kroz 8 kola na različitim vodama u Hrvatskoj. Prvih 6 natjecateljica po završetku Lige čine reprezentaciju Hrvatske za predstojeće svjetsko prvenstvo.

Tehniku i mamce svaka natjecateljica prilagaođava vodi na kojoj se kolo natjecanja odvija. Najviše se na natjecanjima koriste polagaljke (šteke), match i bolognese štapovi, a po potrebi i kraći teleskopi, do 5 m dužine, za lov sitne ribe. Iste tehnike koriste se i diljem europskih voda gdje se većina natjecanja svjetskog ranga odvija.

Mamce se odabire poslije odluke o lovu ciljanih vrsta riba. Najviše se koriste mesni crvi i verdevasi (ličinke komaraca), rjeđe gliste i sjemenke žitarica, zbog ulova što veće količine različitih vrsta riba u 4 sata koliko jedno natjecateljsko kolo traje.

Udice koje se koriste su veličine 20 do veličine 14 za zahtjevnije vode sa većom ribom a vezane su na što tanje najlone zbog što kvalitetnije prezentacije mamca.

U ovoj emisiji prikazana je atraktivna borba natjecateljica sa velikim amurima na šteke!

1.LIGA SENIORI – Lov ribe udicom na plovak

Link filma https://youtu.be/c-BjxbK-DzA

Lov ribe udicom na plovak za seniore je najstarija sportsko-ribolovna disciplina koju organizira HŠRS od 1958. godine.

U Prvoj hrvatskoj ribolovnoj ligi u lovu ribe udicom na plovak, u najprestižnijem rangu natjecanja, najbolji hrvatski majstori plovkaroškog ribolova bore se za naslov najboljeg u državi, odnosno za plasman na svjetsko klupsko prvenstvo u ekipnom poretku, a u pojedinačnom za ulazak u reprezentaciju Hrvatske, koja će 2023. nastupiti na svjetskom prvenstvu.

Ovaj je film sniman u ljeto 2022. godine na jezeru u Banovoj Jarugi, Pakra II gdje su najčešće korišteni načini ribolova štekom i kratki štapovi za ribolov sitnog kedera.

Kako koristiti raznovrstan asortiman štapova i ostalog pribora pripremljenog za ovu tekmu, koje mamce i koju prihranu odabrati te kako ih koristiti!?
Sve nam to odlično objašnjava i vizualno prezentira natjecatelj Domagoj Ceković.

Kroz povijest Lige i pravila natjecanja prezentacijski nas vodi predsjednik HŠRS-a Vladimir Sever.

KUP KADETA i KADETKINJA – Lov ribe udicom na plovak

Kup kadeta i kadetkinja, najmlađe uzrasne kategorije natjecatelja, je dugogodišnja tradicija koja je započela prije 66 godina u Vinkovcima, davne 1954. godine pod nazivom Slet, u organizaciji Prirode vinkovci i Hrvatskog športsko ribolovnog saveza.
Završnica 66. Kupa Kadeta i kadetkinja HŠRS-a 2022. održana je od 15. do 17. srpnja na natjecateljskoj stazi rijeke Bosut u naseljima  Rokovci-Andrijaševci.
U kategoriji kadeta nastupilo je 20 ekipa, a u kategoriji kadetkinja 12 ekipa iz cijele Hrvatske.
Ovu pohvalnu, tradicijsku manifestaciju sa našim najmlađim ribolovcima natjecateljima vrijedno je pogledati u ovom kratkom filmu kroz kojeg nas prezentacijski vodi predsjednik HŠRS-a Vladimir Sever.
Druga emisija posvećena je ipak Kup natjecanju najmlađih ribolovaca, ne nadmetanju za ulazak u reprezentaciju, jer bilo bi šteta ne predstaviti ovu krasnu manifestaciju koja u Hrvatskoj traje već više od pola stoljeća.

Casting – „Bacačke discipline“
Film koji prezentira uspjehe Casting reprezentacije i tehniku izvedbe svih 5 natjecateljskih disciplina koje čine cjelinu “Bacačkih disciplina”
Casting je sportsko ribolovna disciplina sa najdužim stažem u Hrvatskom športsko ribolovnom savezu.
Casting se sastoji od 5 različitih bacačkih disciplina te je tehnički-izvedbeno najzahtjevnija disciplina od svih sportsko ribolovnih disciplina u Hrvatskoj je svoju priču započela već 1954. godine.Natjecanja u Castingu, u bacačkim disciplinama dijele se na:
1. bacački troboj (uteg u dalj, uteg u skich, uteg u arenberg);
2. bacački petoboj (uteg u dalj, uteg u skich, uteg u arenberg, muha u skich, muha u dalj).Mada ih je brojčano malo, hrvatske natjecateljice i natjecatelji u Castingu postižu zavidne rezultate na svjetskoj razini.
Uz hrvatske Casting natjecatelje na službena natjecanja i lige u Hrvatskoj dolaze i slovenski natjecatelji, što je službeno dogovoreno sa Ribiškom zvezom Slovenije, a i obrnuto, naši se natjecatelji natječu se u Sloveniji.Prezentatori u ovom vrlo zanimljivom, atraktivnom filmu o Casting disciplini su Leonard Vesel, trener Casting reprezentacije i Vladimir Sever, predsjednik HŠRS-a.
Na V.S.P. STUDIO YouTube kanalu biti će prezentirane sve sportsko ribolovne discipline u Hrvatskoj čiji su članovi reprezentativci i nastupaju na svjetskim prvenstvima.
Prva emisija je posvećena vrlo interesantnoj Casting disciplini.Pokrovitelj emisija:
Hrvatski športsko ribolovni savez