Tel: 01 309 11 37 hsrs@zg.t-com.hr

Menu
OBAVIJEST HŠRS o otkazivanju službenih natjecanja u 2020. godini

OBAVIJEST HŠRS o otkazivanju službenih natjecanja u 2020. godini

By In Lige, Novosti On 10 lipnja, 2020


Obavještavamo Vas da je Upravni odbor Hrvatskog športsko ribolovnog saveza na sjednici održanoj 06.06.2020. većinom glasova (15 od 17 nazočnih) odlučio je da se u 2020. godini otkazuju sva službena natjecanja HŠRS.
Navedeno odluka Upravnog odbora temelji se na slijedećim činjenicama:
Na nivou federacija CIPS-a otkazana su i prebačena u 2021. godinu sva službena međunarodna natjecanja.
Prijedlog većinom glasova Natjecateljske komisije HŠRS da se službena natjecanja ne održavaju.
Na upit HŠRS-a upućen udrugama prvoligaških ekipa o održavanju ligaških natjecanja rezultat je bio 8 za ne održavanje, 3 su bile za održavanje liga natjecanja, dok je jedna bila ne opredijeljena.
Ostale discipline športskog ribolova polovično su opredijeljene.
Hrvatski športsko ribolovni savez vodio se činjenicom da treba zaštititi zdravlje svih natjecatelja. Trenutno je epidemija koronavirusa (Covid 19) znatno manje prisutna nego prije dva mjeseca. Otvaranjem granica Republike Hrvatske i ulaskom u zemlju mnogobrojnih turista iz zemalja gdje epidemiološka situacija nije tako povoljna, velika je vjerojatnost da će to negativno utjecati i na situaciju kod nas. S obzirom na specifičnost ribolovnih natjecanja i činjenicu da na svakom ribolovnom natjecanjima sudjeluju osobe iz raznih krajeva Hrvatske samo jedno probijanje virusa dovelo bi do nesagledivih posljedica (zabrana kretanja, samoizolacija i slično). U takvim uvjetima (a za to postoje svi izgledi) nije moguć ravnopravan pristup natjecanju svih ekipa koje sudjeluju u službenim natjecanjima Hrvatske. Ako tome dodamo i neke sekundarne razloge: financiranje klubova je gotovo zamrlo radi teške financijske situacije velikog broja privrednih organizacija. Mnogi natjecatelji morali su radi Covida 19 iskoristiti svoje godišnje odmore pa sada ne mogu pristupiti natjecanjima i boriti sa za status svojih klubova, itd. Održavanje ovakvog sustava natjecanja u kojem bi ekipe ili pojedinci u startu bili zakinuti smatramo nerealnim i krnjim.
Kakav bi bio rezultat održavanja ribolovnih natjecanja u gore navedenim uvjetima? Na natjecanjima ne bi pobijedio najbolji, nego onaj kojega je trenutna situacija najmanje oštetila. To nerealno utječe na izbor reprezentativaca HŠRS za međunarodna natjecanja 2022. godine, na izbor ekipa koje će Hrvatsku zastupati na međunarodnim klupskim natjecanjima, a da se ne govori o neobjektivnom i nekorektnom konstituiranju liga natjecanja 2021. godine.
Na kraju moramo konstatirati da izmjene u Pravilnicima HŠRS donosi Skupština HŠRS, koja će se održati krajem lipnja, što znači da bi se eventualna natjecanja mogla početi tek početkom srpnja 2020. godine.
Gore navedenom ODLUKOM HŠRS: svi klubovi i natjecatelji koji su po važećim pravilnicima HŠRS trebali predstavljati Hrvatsku na službenim međunarodnim ribolovnim natjecanjima 2020. godine, ostvariti će svoja prava u 2021. godini u istim zemljama i na istim natjecanjima kako je to bilo predviđeno za 2020. godinu.
Hrvatski športsko ribolovni savez izvršiti će povrat uplaćenih kotizacija klubovima i pojedincima koji su izvršili prijave i uplatili kotizacije za 2020. godinu.
Sa činjenicom da donesena odluka isključuje lige za ovu godinu, vjerujemo da će se natjecatelji što bolje pripremiti za slijedeću sezonu i za međunarodna prvenstva koja nam predstoje.

S poštovanjem,
Hrvatski športsko ribolovni savez